00 800 67 89 10 11

10. února 2023 12:19 - 12. června 2023 12:19 | Karlovy Vary

Cena diváků LUX

Rozhodují diváci i Evropský parlament

LUX – evropská filmová cena diváků (Cena diváků LUX) udílená Evropským parlamentem a Evropskou filmovou akademií propaguje kulturní rozmanitost a přináší hmatatelnou podporu evropské kinematografii a umění. Evropská filmová akademie (European Film Academy), která sdružuje přes 4 000 filmařů z celé Evropy, se od svého založení v roce 1988 věnuje podpoře evropské filmové kultury. Porotu Ceny diváků LUX tvoří filmoví odborníci z celé Evropy. K nominaci na cenu vybírá porota snímky z široké nabídky filmů přihlášených do soutěže. Každý člen poroty může do soutěže navrhnout dva filmy, které by měly být zváženy k nominaci.

Více o Ceně diváků LUX na stránkách https://luxaward.eu/cs/ 

Porota LUX se sešla ve dnech 27. a 28. září 2022 v Bruselu a po důkladné diskusi vybrala letos pětici filmů:

Alcarràs – režie: Carla Simónová (Španělsko, Itálie),

Burning Days (Kurak Günler) – režie: Emin Alper (Turecko, Francie, Německo, Nizozemsko, Řecko),

Blízko – režie: Lukas Dhont (Belgie, Francie, Nizozemsko),

Trojúhelník smutku – režie: Ruben Östlund (Švédsko, Německo, Francie, Turecko, Řecko, Dánsko, Velká Británie, USA)

Will-o’-the-Wisp (Fogo-Fátuo) – režie: João Pedro Rodrigues (Portugalsko, Francie).

Nominované filmy byly opatřeny titulky ve 24 úředních jazycích EU a během období od 11. prosince 2022 do 12. června 2023, které se ponese pod heslem „Sledujte, hodnoťte a vyhrajte“, budou ve všech 27 členských zemích pořádány jejich bezplatné projekce.

Evropští diváci budou mít možnost filmy zhlédnout a ohodnotit (pět hvězdiček „vynikající“ a jedna hvězdička „špatný“). Stejně jako v předchozích ročnících rozhodnou o vítězi diváci a poslanci Evropského parlamentu (každá skupina má váhu 50 % hlasů). Jeden z nominovaných filmů pak získá hlavní cenu. Vítězný film bude upraven pro potřeby diváků se zrakovým a sluchovým postižením.

Deset šťastlivců vybraných z řad diváků, kteří filmy ohodnotili, bude pozváno na slavnostní předávání cen do Štrasburku dne 14. června 2023. I další účastníci hodnocení však mají šanci vyhrát hodnotné ceny.

Internetová platforma pro hodnocení je nyní k dispozici na oficiálních internetových stránkách Ceny LUX zde https://rating.luxaward.eu/cs/.